Jožica Škof

Jožica Škof

JOŽICA ŠKOF, rojena 1948 v Prečni pri Novem mestu, ekonomistka, je Krkina upokojenka, slikarka, kiparka, oblikovalka in kulturna delavka. Študirala je na Univerzi v Mariboru in v Ljubljani. Likovno se je izobraževala v takratni znani slikarski šoli prof. Sava Sovreta, nato pa še pri prof. Petroviču iz Zagreba. V svoji bogati slikarski karieri je imela preko 80 skupinskih in samostojnih razstav doma in v tujini ter sodelovala na mnogih likovnih kolonijah. Organizirala je več likovnih kiparsko – slikarskih kolonij, tudi z mednarodno udeležbo. Likovno znanje je utrjevala na številnih študijskih potovanjih po svetu, ilustrirala in oblikovala je številne publikacije, bila mentorica mladim slikarjem v KUD Nove Arkade, sodelovala je pri oblikovanju različnih grafičnih ter unikatnih protokolarnih izdelkov. Organizirala kulturna prireditve in srečanja v zasebni galeriji. V zadnjem času jo je poleg slikarstva in oblikovanja pritegnilo kiparjenje v kamnu, kar z navdušenjem počne že nekaj let. Aktivno deluje v Društvu likovnih ustvarjalcev v kamnu SKULPTE NOVO MESTO, ki se je posledično rodilo iz aktivnosti skupine ustvarjalcev v preteklih letih.

Ustvarjanje v kamnu je ustvarjalki JOŽICI ŠKOF velik izziv, saj jo toplina kamna in njegove skrivnosti močno pritegnejo. Kamen razkriva zgodbo o nastanku našega planeta in življenja na njem, iz njega je možno izvabiti likovno izpovedovanje ustvarjalčevih zamisli.

Za uspehe na področju kulturnega ustvarjanja in širjenje kulturne dejavnosti je JOŽICA ŠKOF od Mestne občine Novo mesto prejela Trdinovo nagrado.