O nas

O nas

V društvu SKULPTE smo se združili ljudje, ki se jim je kamen približal do te mere, da brez njega enostavno ne moremo. Zadali smo si nalogo, da s svojimi izdelki promoviramo domač slovenski kamen pri čemer dajemo prednost dolenjskemu kamnu. Spoznali smo, da je tudi material iz naše neposredne okolice, lahko zelo kvaliteten in lep a žal v vsakdanjem življenju nima svoje veljave.

Lahko bi rekli, da se s preoblikovanjem kamna vpletamo v delovanje narave, ki sicer sama ustvarja – oblikuje čudovite stvari …. tudi iz kamna. Pa vendar si dovolimo, da v tem materialu raziskujemo in odkrivamo tisto, kar je na prvi pogled skrito.

Ko izbereš grobo kamnito gmoto običajno že imaš oblikovano idejo o končnem izdelku. Toda, ko začneš s posegom vanj, se ti prikaže povsem nova slika, ki se z vsakim novim udarcem dleta , z vsakim potegom brusnega materiala v njegovo globino – notranjost, neprestano spreminja. V tem procesu odkrivaš nove barve, odkrivaš sledi časa v katerem je nastajal, njegove slabosti in prednosti. Tako se nenehno spreminja tudi ideja o izgledu tvoje skulpture …. In, ko že misliš, da si že pri koncu dela, te nekaj izzove, …. pokliče, …. prišepne, …. ponovno vzameš orodje v roke in zgodba se nadaljuje, dokler si ne rečeš: »to je to«. Nastala je skulptura.

Na koncu tega procesa spoznaš, da si nezavedno voden. Pri delu te vodi sam material – kamen oziroma narava, katere stvaritev je sam. Spoznaš, da si tudi ti del narave in kot tak imaš samo nalogo, da si ji pri njenem nenehnem ustvarjanju v pomoč. To nalogo ustvarjalci iz društva SKULPTE z vsem spoštovanjem sprejemamo in opravljamo.

Ustanovitev društva

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2017. Pred tem smo se dolenjski ustvarjalci v kamnu vključevali v Društvo ljubiteljev slovenskega naravnega kamna in aktivnosti Galerije Škof ter izvedli nekaj odmevnih kiparskih dogodkov: Iz kamna izvabljena mehkoba (2014) in Kamen sporoča (2016). Tako se je postopno oblikoval zagnan tim sodelavcev in združil ustvarjalne energije v okviru samostojnega društva.

Vanj je trenutno vključenih 17 članov, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s kiparstvom, ali pa so aktivni podporniki in spremljevalci našega dela. Prištevamo se med zrelo generacijo, vrata pa so odprta tudi mlajšim. Ustvarjalno delo večinoma poteka v okviru kamnoseških delavnic pri upokojenem kamnoseškem mojstru in restavratorju Francu Kocjanu v Zagradu pri Škocjanu, kjer je na razpolago večji izbor kamna in možnost njegove osnovne obdelave. Večina del nastane v različnih oblikah dolenjskega apnenca in peščenjaka.

Društvo je vseskozi projektno usmerjeno v izdelavo javnih skulptur ter tematskih razstav. Pomembnejši dosedanji projekti so:

2017: Razstava Jantarne sledi v kamnu
2017: Kiparska kolonija Jantarni zapis v kamnu
2018: Razstava Dotik športa v kamnu
2019: Razstava Ljubezen, večna kot kamen
2020: Razstava Poklon Novomeški pomladi