O nas

O nas

V društvu SKULPTE smo se združili ljudje, ki se jim je kamen približal do te mere, da brez njega enostavno ne moremo. Zadali smo si nalogo, da s svojimi izdelki promoviramo domač slovenski kamen pri čemer dajemo prednost dolenjskemu kamnu. Spoznali smo, da je tudi material iz naše neposredne okolice, lahko zelo kvaliteten in lep a žal v vsakdanjem življenju nima svoje veljave.

Lahko bi rekli, da se s preoblikovanjem kamna vpletamo v delovanje narave, ki sicer sama ustvarja – oblikuje čudovite stvari …. tudi iz kamna. Pa vendar si dovolimo, da v tem materialu raziskujemo in odkrivamo tisto, kar je na prvi pogled skrito.

Ko izbereš grobo kamnito gmoto običajno že imaš oblikovano idejo o končnem izdelku. Toda, ko začneš s posegom vanj, se ti prikaže povsem nova slika, ki se z vsakim novim udarcem dleta , z vsakim potegom brusnega materiala v njegovo globino – notranjost, neprestano spreminja. V tem procesu odkrivaš nove barve, odkrivaš sledi časa v katerem je nastajal, njegove slabosti in prednosti. Tako se nenehno spreminja tudi ideja o izgledu tvoje skulpture …. In, ko že misliš, da si že pri koncu dela, te nekaj izzove, …. pokliče, …. prišepne, …. ponovno vzameš orodje v roke in zgodba se nadaljuje, dokler si ne rečeš: »to je to«. Nastala je skulptura.

Na koncu tega procesa spoznaš, da si nezavedno voden. Pri delu te vodi sam material – kamen oziroma narava, katere stvaritev je sam. Spoznaš, da si tudi ti del narave in kot tak imaš samo nalogo, da si ji pri njenem nenehnem ustvarjanju v pomoč. To nalogo ustvarjalci iz društva SKULPTE z vsem spoštovanjem sprejemamo in opravljamo.