Stane Jakopin

STANE JAKOPIN, Novomeščan, rojen leta 1954 v Novem mestu, inženir strojništva

V Novem mestu je obiskoval osnovno šolo in zatem v Krškem zaključil srednjo tehnično šolo -oddelek strojništva ter kasneje ob delu diplomiral na Višji šoli za strojništvo v Ljubljani. Večji del svoje poslovne kariere je delal kot projektant – konstruktor in sicer v tovarni Krka in zasebnem podjetju ter se nazadnje sam podal v podjetniške vode in se kot podjetnik tudi upokojil.

To je tudi čas njegovih začetkov ustvarjanja v kamnu kot posledica dolgoletne želje po likovnem ustvarjanju. Pritegnila ga je skupina ustvarjalcev in v njihovem krogu je pričel s prvimi koraki klesanja, rezanja in brušenja kamna. Je soustanovitelj Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu SKULPTE.

Skulpture, ki nastajajo izpod njegovih rok so običajno razgibane ter polne mehkih in nepravilnih linij, kar je popolno nasprotje njegovega dela v življenju, ko je pri delu uporabljal ravnila, trikotnike, šestila, … Pri nastajanju skulptur mu je geometrija torej tuja. Za motive pogosto uporablja živalski svet. Ptico, ribo, konja , bika ujete v gibanju večkrat upodobi v stiliziranih formah. Material za oblikovanje išče na domačem terenu – uporablja torej dolenjski apnenec.