Rudolf Škof

RUDOLF ŠKOF, rojen 1943 v Dragomlji vasi je upokojenec Zdravstvenega inšpektorata RS. Kot sanitarni oz. zdravstveni inšpektor je delal na področju Bele krajine in širše Dolenjske. Šolal se je na Suhorju, v Metliki in v Ljubljani.

Že od rane mladosti mu je bil kamen zelo blizu, saj mu ga je rodna Bela krajina ponujala v izobilju. Erozijsko obdelane apnenčaste gmote, ki jim je zob časa poklonil skrivnostne obline, so burile domišljijo, rojevale nove in do želje po lastnem dopolnjevanju ni bilo daleč.

Dejaven je bil na kulturnem področju. Srečali smo ga na Odru mladih, v manjših filmskih vlogah (Novomeška pomlad, Veter v mreži, Trdinov rous), predvsem pa je bil znan po svojih »Rudijevih večerih«. Udeleževal se je delavnic in kolonij kot tudi razstavljal na skupinskih razstavah, vodil kulturne večere, organiziral etnološke prireditve (Ata in mama so mi povedali), organiziral obnovo spomenika Julije Primic in njene matere, prvi predlagal plovbo z ladjico po reki Krki.

Medij obdelave in cesto dodelave je les, glina, sneg in kamen. V zimskem času ob ugodnem vremenu je rad segel po snegu. Nastajali so več metrski kipi znanih osebnosti. Blizu mu je bil Prešernov lik, ki je vsako leto popestril dogajanje ob kulturnem prazniku, tako v KS Drska kot v mestu.

V zadnjem času ga je zasvojil kamen, saj so sporočila in podobe vklesane vanj relativno trajne.

RUDOLF ŠKOF živi in ustvarja v Novem mestu, je član Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu SKULPTE NOVO MESTO. Za svoje delovanje na področju kulture je od Mestne občine Novo mesto prejel Trdinovo nagrado.